26 Aralık 2013 Perşembe

EFSANELER KÖŞESİ-LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS



Lefter, Fenerbahçe'nin gelmiş geçmiş en büyük efsanelerindendi.Belkide Fenerbahçe taraftarının %90'ı,genel futbol taraftarlarının %85'i onu görmedi.Fakat yinede onun yeri herkesin kalbinde ayrı.Tıpkı Metin Oktay,Metin-Ali-Feyyaz üçlüsü gibi.
22 Aralık 1925'te dünyaya geldi Lefter.Geçen pazartesi doğum günüydü.Ona ithafen yazıyorum bu yazıyı.Belkide çoğumuzun küçüklüğünde bir yıldız değildi,idol değildi.Ronaldinho,Hagi gibi gördüğümüz,izlediğimiz adamlar arasında değildi.Fakat yinede onun yeri çok ama çok ayrıydı kalplerde.Bir kahraman gibiydi.
Adının tam ismi Elefterios'tu, Rumca'da anlamı özgürlüktü.Ancak çoğu kişi hatta herkes kısaltılmış hali Lefter olarak tanıdı onu.
Ordinaryüs lakabıydı.Futbola Büyükada'da başladı, Taksim Spor Kulübü altyapısında yetişti.Taksim kulübü yöneticileri onun maçlarda oynaması için mahkeme kararıyla yaşını yükseltti.Başka türlü oynayamazdı çünkü.Burada 29 maçta 9 gol kaydedip 2 yıl Taksim Kulübü'nde oynadıktan sonra 4 yıllık askere gitti ve 1947 yılında askerden döndü.Döner dönmez ise Fenerbahçe'de profesyonel futbola başladı.Buradaki futboluyla dikkatleri kendine çeken Lefter, 1951 yılının sonlarına doğru İtalya'nın köklü kulüplerinden AC Fiorentina tarafından 17.500 liralık bir ücretle transfer edildi.Fiorentina'da 30 maçta 4 kez ağları sarsan Lefter, buradan sonra 1 yıl Fransa'nın OGC Nice takımında top koşturarak 12 maçta 2 gol yazan Lefter, 1953-54 sezonunda Fenerbahçe'ye döndü.Aynı sezon İstanbul Ligi'nde 245 maçta 140 kez gol atarak gol kralı olan Lefter,dile kolay tamı tamına 11 yıl Fenerbahçe formasını sırtına geçirdi.Bu süre zarfında 400'ün üstünde gol atan Lefter, kırılması çok zor bir rekora imza attı.Ayrıca bu süre zarfında Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin efsaneleri arasına adını yazdırdı.
Bu sezondan sonra taraftarlar onun için "Ver Lefter'e, yaz deftere!" gibi sloganlar kullandı.Gittikçe iyiye giden performansından ve çalımları,futbolu,ustalığından sonra "Ordinaryüs" lakabını da aldı.
Milli takımda ise 46 maçta 21 gol atarak iyi bir performans gösterdi.Bu maçların 9'unda kaptan olarak sahaya çıktı.
1964'te futbolu bırakan Lefter, o zamanın taraftarları için üzücü bir karar almıştı.Özellikle Fenerbahçe efsaneleri arasına adını yazdıran Lefter'in futbolu bırakmasını kimse istemiyordu.
Futbolu bırakmasının ardından 2 yıl sonra teknik direktörlük yapmaya başlayan Ordinaryüs,Samsunspor-Orduspor-Boluspor gibi takımlarda hocalık yaptıktan sonra 1966-67 sezonunda 2. Lig takımı Mersin İdman Yurdu'nu çalıştırdı.O sezon şampiyon olup ilk defa 1. Lig'e çıkan Mersin takımında birde rekor kırdı.O sezon 17 takımlı oynanan ligde 32 maçta 63 gol atan Mersin İdman Yurdu, bu alanda rekora ulaştı.
Teknik direktörlük macerasının ardından spor yazarlığına başlayan Küçükandonyadis, evlenip 3 çocuk sahibi oldu.
3 Mayıs 2009'da Kadıköy-Kuşdili Parkı'na heykeli dikilen Lefter, 13 Ocak 2012 yılında tedavi gördüğü Amerikan devlet hastanesinde kalp yetmezliğine bağlı ağır zatürreden dolayı vefat etti.Futbol camiasıyla ilgilenen, futbolseverlerin hepsinin büyük bir üzüntüye boğulduğu o gün, binlerce kişinin katıldığı bir törenle sonsuzluğa uğurlandı.
Türk futbolunun efsanelerinden biri olan Lefter, bir çok kişi, bir çok farklı efsane tarafından saygıyla anıldı.Bunlardan biride bir başka Fenerbahçe efsanesi Alex De Souza.Fırsat buldukça Lefter'e olan saygısını dile getirmiştir.

Lefter'in başarılarından bazıları ise şöyledir ;

Türkiye Futbol Federasyonu'nun "50. Maç Altın Şeref Madalyası" ödülünü alan ilk futbolcu.
Türkiye Mili Takımı formasıyla en çok gol atan 3. futbolcu.
Süper Lig'te penaltı atan ilk futbolcu.
Kulübü tarafından bonservis ücreti alınmak suretiyle yurtdışına transfer edilen ilk Türk futbolcu.
Adına jübile düzenlenen ilk futbolcu.

YAZAR : ORÇUN DİNÇ-EFSANELER KÖŞESİ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder