3 Ekim 2015 Cumartesi

... BEŞİKTAÅž & CELTIC ve HAKEMLER …


Geçen Pazar AkÅŸamı BeÅŸiktaÅŸ ile Atatürk Olimpiyat Stadında karşılaÅŸan ve sahadan 3 – 2 ‘ lik skor ile maÄŸlup olarak ayrılan Fenerbahçe  naÄŸmaÄŸlup  ve lider olarak girdiÄŸi Spor Toto Süper Lig ‘ de  6 nci hafta sonunda bu ünvanlarını kaybederken , liderlik koltuÄŸunu da averaj ile BeÅŸiktaÅŸ ‘ a kaptırdı.
BeÅŸiktaÅŸ karşısında maça çok iyi baÅŸlayan ve bir ara % 69 gibi bir derby maçı için çok önemli olabilecek topa sahip olma yüzdesine ulaÅŸan Fenerbahçe ‘ nin maÄŸlup olmasının ardındaki etmenler maç bitimi ile bütün bir hafta konuÅŸuldu ve tartışmalar halende devam ediyor.



Özellikle BeÅŸiktaÅŸ ‘ in ilk golünde Ersan Gülüm ‘ ün 30 cm mesafe ile ofsayt ‘ da olduÄŸunu göremeyen , ( Lig Tv ‘ de yayınlanan Maraton Programında Piero ile bu mesafe net olarak ölçüldü ) yine aynı Ersan Gülüm ‘ e ilk gördüğü sarı karttan sonra ki 3 net sarı kart pozisyonunda kart çıkarmayan Özkahya bir nevi maça etki eden isim olarak ön plana çıktı.

Maçın hakemi Halis Özkahya ‘ nin verdiÄŸi kararlar ile maçın gözlemcisi Ãœnsal Çimen ‘ den aldığı 7.8 ‘ lik düşük not aslında Özkahya ‘ nin  maçta ne denli bir yönetim gösterdiÄŸinin de açık bir göstergesi. Bu not ,Özkahya ‘ nın en az 2 yada 3 hafta maç yönetemeyeceÄŸi anlamına  geliyor.

Tabi Fenerbahçe ‘ nin maÄŸlubiyetinde tek etkenin Halis Özkahya olduÄŸunu söylemek kesinlikle doÄŸru deÄŸil , BeÅŸiktaÅŸ karşısında sahaya çıkan ilk 11 ‘ deki oyuncu seçimleriyle Vitor Pereira ‘ da konuÅŸulması gereken bir isim.
Bana göre , sakatlığı sonrası tam olarak hazır olmayan bir  Simon Kjaer ‘ in stoper mevkiinde görev alması ve son iki haftadır gündemi meÅŸgul eden  Robin Van Persie ‘ nin yine yedek klübesinde oturması Teknik Direktör Pereira ‘ nin göze çarpan iki önemli yanlışı idi. BeÅŸiktaÅŸ ‘ in ikinci golünde Kjaer ‘ in hatası  , aynı Kjaer ‘ in yine BeÅŸiktaÅŸ ‘ ın ilk golünde kendi kalesine doÄŸru yaptığı kafa vuruÅŸu maça damgasını vuran unsurlar oldu.
Forvette Jose Fernandao seçimini de Pereira ‘ nin diÄŸer bir yanlışı olarak düşünüyorum.Åženol GüneÅŸ iki gol atan Mario Gomez ‘ e ne denli güvenip ilk 11 ‘ de sahaya çıkarmışsa , Vitor Pereira ‘ in da aynı  ÅŸekilde bu tür maçların tecrübeli oyuncusu Van Persie ‘ yi ilk 11 ‘ de sahaya çıkarması gerekirdi. Nitekim maçın ikinci yarısında oyuna giren Hollandalı yıldız klasını ve kalitesini gösterdi. Umarım Pereira  ‘ da maçın skoruna  direkt olarak etki eden yanlışlarını görmüştür.
BeÅŸiktaÅŸ maçındaki en büyük ÅŸansızlık ise ‘’ Rüzgarın OÄŸlu ‘’ diye adlandırdığımız Lazar Markoviç ‘ in  maçın 36 nci dakikasında yaÅŸadığı sakatlıkdı. SaÄŸ arka adelesinde yırtık tespit edilen ve sakatlık öncesi bir pozisyonda topla 70 metreyi 10 saniye gibi bir sürede  kat eden  oyuncunun 3 hafta kadar takımdaki yerini alamayacak olmasının Fenerbahçe için çok önemli bir kayıp olacağı kanısındayım.
UEFA Avrupa Liginde 2-0 geriye düştüğü maçta skoru 2-2 ‘ ye taşıyarak  1 puan almayı baÅŸardığı Celtic maçı ise Fenerbahçe ‘ nin ilk yarıda baÅŸka ikinci yarıda ise bambaÅŸka bir görüntü sergilediÄŸi karşılaÅŸma idi. Åžu net olarak görülüyor ki  özellikle defans olmak üzere orta saha da da transferlere ihtiyacı var . Fenerbahçe ‘ nin orta sahasındaki mücadele gücünü kesinlikle arttırması  , savunmanın göbeÄŸindeki oyuncuların da performanslarını bir an önce yukarılara taşımaları gerekiyor.
Fenerbahçe ‘nin. Bursaspor ‘ dan çok büyük ümitler ile transfer edilen  Ozan Tufan ‘ in ÅŸu ana deÄŸin oynadığı maçlarda efektif olamaması , Bruno Alves ve Raul Meireles ‘ in düşük performansları takımın mücadele gücünü düşürüyor.
Molde maçındaki performansı ile büyük eleÅŸtiriler alan kaleci Fabiano , Celtic maçında özellikle ikinci yarıda iyi bir performans sergilerken , attığı 2 golle Fernandao ‘ da ön plana çıktı.Vitor Pereira , Ozan Tufan – Diego Ribas  deÄŸiÅŸikliÄŸinde ne denli doÄŸru bir hareket yapmış ise de Uygar yada  Alper Potuk yerine defansa Abdoulaye Ba ‘ yı alması da o denli yanlıştı. Celtic karşısında Robin Van Persie ‘ nin çok etkili olamaması , buna karşılık Nani ‘ nin takımın lideri konumundaki oyun tarzı dikkati çeken diger unsurlar olarak göze çarptı.

Ve haftaya damgasını vuran diÄŸer bir olay ; KasımpaÅŸa – Rizespor maçında uzatma dakikalarının sonuncusunda Rizespor ‘ a 1 puan getiren KasımpaÅŸa ‘ dan ise 2 puanı  götüren penaltı kararı ve sonrasında verdiÄŸi kararın yanlış olduÄŸu gören ve yayıncı kuruluÅŸ Lig TV ‘ nin canlı yayınında Teknik Direktör Rıza Çalımbay ‘ dan özür dileyen Deniz Çoban ‘ ın hakemliÄŸi bırakması.

Gerek bu özürü olgunlukla kabul eden Rıza Çalımbay gerekse olayın kahramanı  hakem Deniz Çoban Türk Spor Kamuoyu önünde hak ettikleri yerleri almışlardır.Burada asıl eleÅŸtirilmesi gereken kiÅŸi  MHK kurulu baÅŸkanı Kuddusi MüftüoÄŸlu ‘ dur.
Deniz Çoban ‘ ın canlı yayındaki özürünü yanlış olarak nitelendiren  ve  ’ Deniz hoca maç sonrası Rıza Çalımbay’a gidip özür dilese olabilirdi. Ama canlı yayına çıkması bizi zor durumda bıraktı. Kararı kendisi verecek. Kararı belli olsun, biz de ona göre bakarız”. ÅŸeklinde zehir zemberek açıklamalar yapan MüftüoÄŸlu bulunduÄŸu makamın insanı olmadığını bu fiyasko niteliÄŸindeki açıklamaları ile herkese göstermiÅŸtir.
Hakemlik döneminde verdiÄŸi ve vermediÄŸi kararlar ile yönettiÄŸi kimi maçları çığrından çıkaran Kuddusi MüftüoÄŸlu Merkez Hakem Kurulu BaÅŸkanlığından  açık ve net istifa etmelidir.GözyaÅŸları içinde istifasını açıklayan Deniz Çoban hakemlerimizin profesyonel sözleÅŸmeye imza attığı bu dönemde gerçek profesyonelliÄŸi ve yürekli davranışı ile tüm kamuoyunun takdirini kazanmıştır. Gönlüm , Çoban ‘ ın bu  tercihinden vazgeçmesi yönünde ama  maalesef kendisi geri dönüşü olmayan bir karara imza atmış durumda.
Ve kısa notlar ile Basketbol ;  Fenerbahçe taraftarının Yürekli  Kumandan Zeljko Obradoviç ve askerleri ile kucaklaÅŸmasına , gerek Süper Ligin , Gerekse Turkish Airlines EuroLeague  maçlarının baÅŸlamasına az bir süre kaldı. Katıldığı Zadar Turnuvasında finalde Bayern Münich ‘ i yenerek ÅŸampiyon olan Fenerbahçe ‘ nin  Luigi Datome , Pero Antiç , Kostas Sloukas ,Ekpe Udoh , Nikola Kalinic , Boby Dixon  Barış Hersek , gibi geçen seneye göre büyük oranda yenilenen kadrosu ile  geçen sezon olduÄŸu gibi bu sene de Euro League baÅŸta olmak üzere büyük baÅŸarılara imza atacağına camia yürekten inanıyor.
Zeljko OBRADOVIC

Tutkumuz Spor ' da Ekim Ayı ile birlikte her hafta sizler ile Basketbol ' da konuşuyor olacağız.

İçinde coşkunun bolca olduğu spor ile dolu bir hafta sonu geçirmeniz temennisi ile .






















































































.












































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder